Oszd meg!


Izgalmas este áll előttünk, hiszen a Demokrata előválasztás egyik legfontosabb pontjához az ún. “Szuper Keddhez” értünk. Itt dől el a delegáltak egyharmada, és aki itt nagyot nyer, az meg fogja határozni a későbbi államokat, így fontos tudni, mire számíthatunk.

Az eddig igen sokszínű jelölt-paletta az elmúlt napokban elkezdett tisztulni. Három mérhető jelölt is kiszállt a versenyből, név szerint a centralisták közül Amy Klobuchar, Pete Buttigieg és Tom Steyer. Így csak a legerősebb jelöltek maradtak, mint Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Joe Biden és Michael Bloomberg. Így hát adódik a kérdés, kinek is mennyi az esélye? 

A két legerősebb jelölt közül Bernie Sanders az esélyesebb. A két legnagyobb szavazó államban -Kaliforniában és Texaszban- ő vezet a közvélemény kutatások szerint. Ez viszont felülírhat pár dolog, többek között átpártolhatnak a frissen kiszállt versenyzők támogatói, ugyanis már Amy és Pete is beállt a centrista Biden mögé, míg Tom eddig senki kampányát sem támogatja. De az, hogy a politikusok kit támogatnak, és a szavazóik is hasonló véleményen vannak-e, az két teljesen különböző dolog. Így történhet az, hogy Pete versenyből való kiszállásának Bernie Sanders lehet a nagy győztese, hiszen a szavazói majdnem 20%-ának Bernie a második számú jelöltje a Morning Consult felmérése szerint. Igaz ugyan, eszerint a felmérés szerint nagyjából ugyanennyit nyer mindenki Pete versenyből való kiszállásával.

Aki még meglepetést tudna okozni, az a dollármilliárdos Michael Bloomberg, aki 410 millió dollárt (ami kb 124,5 milliárd forint) költött kampányra, mindezt csak a saját zsebéből, magánadományok nélkül. Bloomberg -aki New Yorknak volt republikánus polgármestere- viszont mindenhonnan kapja a támadásokat. Bernie azért támadja, mert meg akarja venni a választásokat, Biden a rasszista múltja miatt, Warren meg a cégeinél fellelhető intézményesített szexizmus miatt. Így igen nehéz lesz azokat a szavazókat megszólítania -név szerint a fekete és latínó szavazókat-, akik a legfontosabbak ahhoz, hogy labdába tudjon egyáltalán rúgni. Nem is csoda, hogy országosan 15%-ra mérik, amivel egy 3. – 4. helyet tud csak biztosítani magának, szorosan mellette Warrennel. 

A fentiekre való tekintettel izgalmas lesz figyelni, hogy ki hogyan fog szerepelni “Szuper Kedden”, hiszen itt dőlhet el, hogy ki lesz az, aki a vártnál erősebben vagy gyengébben szerepel, mert ezek után már komoly súlya van annak, ha valaki kiszáll.

Mi is a “szuper kedd”?

Az amerikai előválasztási folyamat egyik legfontosabb állomása, hagyományosan ilyenkor szavaznak egyszerre a legtöbb államban, így fontos, hogy ki tud ezekben az államokban nyerni, ugyanis az a jelölt hatalmas sajtó és szavazói figyelmet kap.