Mi történik a politikai valóságshow árnyékában?

Oszd meg!


Hadházy Ákos és társai úgy gondolják, az intézményesített bűnözésre az a megfelelő válasz, hogy valóságshow-t csinálnak a politikából. Hű partnerük ebben a Vadhajtások.hu főszerkesztője, a Fidesz hűséges provokátora, Bede Zsolt. A napokban Hadházyék maszkos-autós tüntetésén Bede „nófideszájemdöpípöl” Zsolti Hadházyt provokálta, majd eljátszotta, hogy Hadházy elütötte. A profinak nem nevezhető színjátékot Vadai Ágnes is megirigyelné.

Az esetről videóbeszámolót tartott Vincze Emília, a Fidelitas tagja, aki újabban több videót is megjelentetett a PestiSrácok.hu nevű kormánycseléd portálon. Beszélgetőpartnerével, Tisóczki Flórával, a KDNP ifjúsági tagozatának alelnökével ezen eset mellett több ellenzéki megnyilvánulást is cinikusan kibeszéltek.

Szembetűnő, hogy a Fidelitas minden adandó alkalommal elsődleges céljaként jelöli meg, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a politikát. A jelek szerint ezt úgy akarja elérni, hogy a Fidesz furkósbotjaként ellenzéki politikusokat piszkálnak. Számos példa volt erre a múltban, az összes elhíresült Fidelitas-akció politikusok ellen volt megszervezve, nem pedig jó ügyek mellett.

Mi következik mindebből? A politika legtöbb szereplője azon dolgozik, akarva vagy akaratlanul, hogy az emberek, főként a fiatalok, megutálják a politikát. Holott ezek olyan témák, amik mindenkit érintenek, amikben így mindenkinek véleményt kellene tudnia formálni. Ezek az eszement látványakciók arra jók, hogy az emberek figyelmét eltereljék, a kedvüket elvegyék.

Mi, egyszerű állampolgárok annyit tehetünk, hogy rendszeresen emlékeztetjük magunkat, hogy nem az a leglényegesebb, amire a tömegek figyelnek, általában a leglényegesebb dolgok egy lépéssel hátrébb, a félhomályban zajlanak. Természetesen demagógiai akciók mellett sem lehet elmenni, nem is kell elmenni, de jusson eszünkbe mindig, hogy amíg mi arra figyelünk, addig valami fontosabbról épp elterelődött a figyelmünk.

Ilyen például a felsőoktatás átalakítása, amelyet a Fidesz a járvány árnyékában is töretlenül folytat. Kaposváron kívül kevés helyen figyeltek rá, hogy számos agrárszakot oktató egyetemet, így a Kaposvári Egyetemet is a Szent István Egyetemmel szeretnék egybeolvasztani. Hogy miért, azt senki nem tudja, sőt, a kormány még a Kaposvári Egyetem vezetőit is elfelejtette erről tájékoztatni.

A törvényjavaslat indoklása semmilyen konkrét okot nem jelöl meg, és ezidáig ellenzéki elméleteket sem láttam ennek céljairól. Az ezzel járó lehetséges előnyökről még kevesebbet tudni, de szerintem bizonyos személyek karrierjére, pénzkeresetére nagyon jó hatással lesz (másokéra kevésbé, de hát ez mikor számított a kormánypártok hű barátainak).

Hogy minket, a kaposváriakat, vagy épp az egyetem dolgozóit ez bármiben negatívan érinti-e, az nem világos. Nyilvánvalóan elveszik egy márkanév, az eredmények mostantól nem a Kaposvári Egyetemhez, hanem a Szent István Egyetemhez fognak tartozni.

Bármi is legyen a dolog hátterében, úgy gondolom, erről többet és részletesebben kellene beszélnünk, mint Hadházy Ákos és a Fideszes lányok bohóckodásairól.