Rácz Zsófia azért bujkál, mert a Fidesz ifjúságpolitikája védhetetlen

Oszd meg!


Rácz Meghallgatós Zsófiról már beiktatásakor lehetett tudni, hogy kiváló pártkatona lesz, hiszen már ENSZ ifjúsági küldöttként is a Fidelitasszal haknizott. Nem meglepő tehát, hogy az Index hónapok óta nem tud vele interjút készíteni, azonban a NERmédiának többször is sikerült őt szóra bírnia. Azon se csodálkozzon senki, hogy sajtónyilvános eseményen a helyettes államtitkár nem vesz részt. Ez ugyanis azt jelentené, hogy szembe kellene néznie valódi kérdésekkel, illetve azoknak nyoma maradna. Az országjárása során is mindig gondosan válogatott közösségbe érkezik, és ha ez valahogy mégse sülne el jól, sajtó és felvételek híján soha nem fog kiderülni.

Micsoda szerencse, hogy ez nem volt mindig így! ENSZ küldöttként még szerepelt olykor olyan panelbeszélgetésben, ahol valódi kérdésekkel találkozott, melyekre nem is tudott válaszolni. Egy 2018-as eseményen kérdeztem meg arról, hogy mégis milyen fórumokon hallgatják meg a diákok véleményét, ha már erre hivatkozott. Erre, az akkor 3 évente egyszer ülésező Országos Diákparlamentet és Országos Diáktanácsot hozta fel. Ezek ugye azok az álfórumok, ahol se jegyzőkönyv, se felvétel nem készül, sőt, ezeknek elérhetőségük, honlapjuk vagy Facebook oldaluk sincs, a kritikus felszólalásokat pedig cenzúrázzák. Éppen ezért megkérdeztem tőle, hogy mégis mondjon már egy olyan diákjavaslatot, amit a kormány elfogadott, ha már arról a szervezetről van szó, amely ilyen javaslatok összeállításán dolgozik hivatalosan. Nem tudott egyet sem mondani, csak a korábbi semmitmondó válaszát ismételte.

Így már kicsit érthetőbb, miért nem engedik ki Zsófit játszani a többiekkel. Azonban ahelyett, hogy ezt elismernék, esetleg magyaráznák, inkább úgy tesznek, mintha NER Zsófika mindenkit meghallgatna, sőt, értene is. 

Hiszen amennyiben valaki nem hajlandó megvédeni az álláspontját nyilvánosan, egyértelművé válik, hogy nincs igaza, de legalább is hiteltelenné válik. Az igazság pedig az, hogy a Fidesz  az elmúlt 10 évben módszeresen züllesztette le az oktatást és lobotomizálta intellektuálisan fiatalok generációit, hogy aztán engedelmes munkaerővé váljanak a külföldi cégek magyarországi gyártósorain.

Ennek a látszatnak a fenntartása érdekében hazudja azt a helyettes államtitkár, hogy ő igenis adott volna interjút az Indexnek, és ezért tiltja le a felhasználókat és törli a kritikus megjegyzéseket is a hivatalos Facebook-oldalán.

Utóbbi azonban amatőr hiba volt a részéről.

A legtöbb politikus Facebook-oldalát ugyanis kizárólag saját nevük fémjelzi, nem véletlenül. Zsófi oldala azonban ’Rácz Zsófi fiatalokért felelős helyettes államtitkár’ néven fut. Ezáltal ez az államtitkárság hivatalos csatornájának tekinthető, esetében gyakorlatilag az egyetlennek, nem pedig simán Zsófi közszereplői oldalának. Erre pedig bizony szigorú törvényi előírások vonatkoznak. Például nem lehet állampolgárok megjegyzéseit törölni pusztán azért, mert kritizálják a helyettes államtitkárt, vagy mert politikai véleményük eltér Zsófia személyes világnézetétől. A 2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról 4. § a) pontja értelmében az állam, így a helyettes-államtitkár intézkedései során köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét.

Éppen ezért már személy szerint én is az Egyenlő Bánásmód Hatóságához fordultam ebben az ügyben.

A kérdéses beadvány pedig nem példa nélküli, sőt, a TASZ Debreceni Egyetem ellen indított sikeres eljárására alapul.

Ahhoz, hogy a helyettes államtitkárt elmarasztalják, minél több ilyen esetet kellene jelenteni a hatóságnak. Az ügyet nagyban segítené, ha minden megírt megjegyzésről készülne egyből képernyőfotó, majd törlés és tiltás után is. Habár előbbi is elég, hiszen az államtitkárság feladata bizonyítani, hogy a tiltás oka nem diszkrimináció volt, azonban jobb lenne mindkettő.

Alább találtok a beadványhoz egy szabadon használható sablont, melyet aztán ügyfélkapun/e-papír szolgáltatáson keresztül egy perc alatt el lehet küldeni az EBH-nak.

Ez az e-papír szolgáltatás hivatkozása.

Ez pedig a sabloné.

Ne hagyjuk, hogy a kormány álfiatalosítással verje át az állampolgárokat! Követeljük a hiteles érdekképviseletet! Ennél többet érdemlünk!

Természetesen megadjuk a lehetőséget a helyettes államtitkárnak, hogy változtasson. Vegyen részt nyilvános vitákon, fórumokon, és ne csak apolitikus vagy kormánypárti szereplőkkel!

Én például ifjúsági érdekképviselet, oktatás vagy környezetvédelemi témakörökben bármikor szívesen vitáznék vele megint…

montázs: Fehér J. Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük