Oszd meg!


Sokféle információt, tippet hallhattunk az elmúlt hetekben az egyre súlyosbodó járvánnyal kapcsolatban, a ‘maradjotthontól’ a homeopátiáig. Kissé nehéz így eligazodni, hogy vajon mit is kellene vagy lehetne tenni a vírussal kapcsolatban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsai például rendkívül általánosak, és nem mindig elegendőek egy olyan országban, ahol kb. egy papírvágásba bele lehet halni a kórházakban. Tavaly csak tízezreket vitt el kórházi fertőzés.

Most, hogy Magyarországon is vészhelyzet van, radikálisan megváltozik az emberek napi életvitele. Az egyetemeket bezárták, az iskolákat viszont nem, persze a 18 éven aluliakat a kormány mindig is másodrangú állampolgárnak tekintette, a gyerek is csak addig fontos, amíg megszületik. Aggódni nem kell, úgysincs szappan sem a sulikban, legutóbb a Budapesti Fazekasban kerestem hiába.  Sőt, nem minden rendezvényt tiltanak be, miséket továbbra is lehet majd tartani, Semjén Zsolt pedig bejelentette, hogy tartsanak több nagyobbat is! Nem, ez nem Hírcsárda, a keresztény egyházak továbbra is mentális fekete lyukként tátonganak majd az ország testén. Az kit érdekel, hogy Dél-Koreában pont egy keresztény egyház terjesztette el a vírust. Csodálkozni nem kell, a láncdohányos egészségügyért felelős miniszterünk szerint a tízparancsolattal megelőzhető a rák is. Ez tehát az élni és halni hagyni rendszere.

Magyarországon tehát a racionalista politika immunrendszerét legyőzte a vallási fanatizmus, a dilettantizmus és a nemtörődömség. Az új vészhelyzet arra is jó lesz, hogy megint indok nélkül lehessen igazoltatni, és hogy cenzúrázhassanak bármit. Mindenesetre sok szempontból magunkra vagyunk utalva. Így következzen pár glokalizált tipp, melyek az egyéni túlélést helyezik előtérbe. A prepperek évek óta ilyesmire készülnek, tőlük is kölcsönöztem pár ötletet!

Amennyiben lehetséges, a legjobb tipp a sűrűn lakott területek elhagyása. Ez persze nem adatik meg mindenkinek, azonban aki fokozottan veszélyeztetett, azaz például krónikus beteg, idős, annak ez megfontolandó.

Kézenfekvő, de valóban érdemes kerülni a tömegrendezvényeket, zsúfolt helyeket, tömegközlekedést és a puszilkodást/kézfogást. A tömegközlekedés helyett a biciklizés kiváló alternatíva, és szinte minden korosztálynak és edzettségi szintnek megfelelő, igen, Budapesten is, ahol szintén biztonságos ez a közlekedési forma. Ráadásul már hideg sincs!

Ami a természetes védekezést illeti (nem, nem a naptári módszer!), az elegendő, napi nyolc óra alvás és egészséges táplálkozás a legfontosabb. Ezeket elvileg nem kellene mondani, de közben meg a magyar a negyedik legelhízottabb nemzet a világon, szóval talán mégis. Bocsi 0. órás agyonhajszolt diákok, ez nem nektek szól, az alvást nem nektek találták ki. Emellett kritikus a fokozott folyadékbevitel, mert a dehidratált szervezetet könnyebben támadja meg a betegség.

Egyébként meg tanuljunk meg kezet mosni, egyáltalán nem magától értetődő a helyes technika. Itthon ugye erre sem jut idő a suliban, minek is ez, a logaritmus fontosabb ám.

Érdemes a körmöket rövidre vágni, mert sokkal könnyebb így tisztán tartani a kezünket, ellenkező esetben lehet, hogy nem tudjuk kimosni alóla a kórokozókat.

A gyakran érintett felületeket pedig érdemes naponta fertőtleníteni, mint például a kilincset, kulcsokat vagy a mobiltelefont.

A kormányzati tájékoztatással ellentétben igenis érdemes legalább egy, de inkább kétheti élelmet felhalmozni, ha kijárási tilalmat rendelnek el, legyen mit enni. Ha a kórházi karantén kosztját nézzük, akkor nem igazán bízhatjuk rá magunkat a kormányra. Ami az egyéb felszereléseket illeti, érdemes lehet több kanna vizet venni, esetleg egy napelemet áramkimaradás esetére, de ezek már tényleg csak akkor kellenek, ha nagyon rosszra fordulna a helyzet.

A maszkokkal kapcsolatban a helyzet az, hogy a sima orvosi maszkok limitáltan védenek, azonban van hatásuk: megakadályozzák, hogy az arcunkhoz nyúlva megfertőzzük magunkat a kezünkön található kórokozókkal, illetve a vírus fő terjedési formáját, a nyálcseppeket valamelyest felfogják. Így viszont érdemes a maszkokat rendszeresen mosni/vízben forralni.

Az FFP2,FFP3, N/P95, N/P99, N/P100 maszkok viszont kellő védelmet nyújtanak akkor, ha azok arcon szűrődésmentesen zárnak. Ehhez fontos férfiaknál a sima arcbőr, a szakállasoknak ez problémát fog okozni sajnos. Amennyiben muszáj zsúfolt helyre menni, kórházba, potenciálisan beteg emberek közé stb., akkor igenis ajánlott ezek viselete. Amennyiben patikában nem található, barkácsboltokban érdemes megnézni, vagy az interneten. Ezen kívül kaphatóak cserélhető szűrős félálarcok is, melyek nehezebbek, azonban pontosabb illeszkedésük révén a legmagasabb védelmet nyújtják (teljes álarcokat és vegyvédelmi ruhákat leszámítva, de ezekre nincs szükség).

Az UV lámpák képesek elpusztítani a vírust, azonban szigorúan csak tárgyakon szabad alkalmazni, emberi jelenléttől távol, a helyiséget utólag szellőztetve; jó alkalom erre például mikor az ember nincs otthon. Ilyen lámpákat be lehet szerezni itthon is, illetve webshopokból mint az Ebay. Érdekes módon a WHO félrevezető ebben a kérdésben; a saját kérdésére nem válaszolva annyit ír, hogy a bőrünkön ne alkalmazzuk, nem azt hogy nem hatékony máshol, például ruhákon, cipőkön.

a WHO nem válaszolja meg a saját kérdését…

Ha megyünk valahova, igyekezzünk ne összefogdosni mindent, az ajtókat nem a kilincsnél, hanem más ponton megérinteni.

Végül pedig fontos, hogy nem tuszkolhatnak be csak úgy buszba szkafanderes közmunkások egészségügyi dolgozók, vannak ám jogaink, amelyeket a TASZ foglalt össze.

Összességében tehát nem pánikolni kell, hanem felkészülni. Amennyiben mégis betegnek érezzük magunkat, haladéktalanul keressük az információs vonalakat (06 80 277 455, 06 80 277 456) és tájékozódjunk a koronavirus.gov.hu-n.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük