Vakinn – Fenntartható idegenforgalom Izlandon

Oszd meg!


Gejzírek, tűzhányók, gleccserek…

 

Izland nevét hallva föld alól előtörő forró vízoszlopok mellett fotózkodó turisták jelennek meg szemeink előtt, ami nem is csoda, hiszen mára az észak-európai ország megtalálható minden valamire való utazási iroda népszerűbb célpontjai között.

Ez azonban nem mindig volt így. Izland gazdasága még az ezredforduló környékén is főleg a halászatra és a halfeldolgozásra épült. A 2008-2009-es gazdasági világválság azonban a szigetországban is éreztette hatását: kétszámjegyű infláció, magas munkanélküliségi ráta és csődközeli állapotba került bankrendszer jelezte a gazdasági recesszió mélyülését. Az izlandi kormány válságkezelő intézkedései közé bekerült az idegenforgalom nagyarányú fejlesztése is, amely az ország társadalmi-gazdasági profiljának nem várt mértékű átalakulását eredményezte: A 2010-es évek közepére a turisztikai szektor állította elő az ország GDP-jének tizedét, emellett a munkavállalók 12 %-ának is az idegenforgalom nyújtott megélhetést. 2008-ban az országba látogatók száma még 502 000 körül mozgott, tíz évvel később azonban már több, mint 2 340 000 turista kereste fel Izlandot.

A turisták számának megugrása azonban számtalan pozitív hatása mellett negatív hozadékokat is tartogatott. Izlandon hamar felismerték, hogy a látogatók ekkora tömegei óriási terhet jelenthetnek az alig 370 000 lakossal bíró szigetország ökoszisztémájának számára, így 2012-ben az új-zélandi Qualmark mintájára létrehozták az ország környezettudatos turisztikai védjegyrendszerét, a Vakinnt. A Vakinn szempontrendszere részletesen vizsgálja a védjegyre pályázó cégek, intézmények átláthatóságát, hulladékkezelését, energiafelhasználását és a szigetre látogatók megfelelő tájékoztatásáért végzett munkáját is.  A szálláshelyek típusától függően a Vakinn különböző mértékű erőfeszítést vár el a fenntartóktól a környezettudatos, fenntartható idegenforgalom megteremtéséért. Egyesek alacsony fogyasztású izzókkal, mások a papíralapú nyugtáktól szabadulnak meg az elektronikus bizonylatok kedvéért, számos szállodában pedig helyben megtermelt alapanyagok felvásárlására törekednek.  A szigetországban nem rég szén-dioxidot megkötni képes erőmű épült, sokan pedig a korábban népszerű bálnavadászat helyett már bálnafigyelésre hordják hajóikon a kíváncsi turistákat. A Vakinn által akkreditált cégek vagy vállalkozások (a védjegyrendszer honlapja nyolcvanegy ilyet tart számon) rendre sietnek tudatni az érdeklődő turistákkal, hogy milyen rendhagyó szempontok érvényesülnek a vállalatok működésének során. A kalandtúrák szervezésével foglalkozó Adventure Vikings honlapján például a következő nyilatkozat olvasható:

                                     Az Adventure Vikingsnél, környezetvédelmi irányelvünk részeként, küldetésünknek tekintjük az izlandi természet védelmét, mindazokkal az állatokkal, emberekkel és más életformákkal egyetemben, amelyek az általunk felkeresett területeken élnek.  

Az Íslandshotel szállodalánc pedig a nem újrahasznosítható hulladék, valamint az energia- és vízfelhasználás csökkentésére és az Íslandshotel tagintézményeiben felhasznált alapanyagok környezettudatos beszerzésére tett vállalásáról tudósít. Abban a folyamatban, amelynek során Izland a turizmusban rejlő gazdasági potenciáljának kihasználását sikeresen hangolta össze az ország természeti kincseinek megóvásával, döntő szerep jutott a Vakinn-nak.

A turisztikai védjegyrendszer alig egy fél évtized alatt lehetővé tette a fenntartható idegenforgalom megteremtését, elérte, hogy a turisták felelősséggel és tisztelettel viszonyuljanak az ország természeti és kulturális értékeihez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük