Az Avalon tatai dúlása, avagy mi az, ami a kommunikációs paraván mögött zajlik?

Oszd meg!


Az Avalon tatai beruházása országos hír lett. De vajon ismerjük-e a történet minden árnyalatát, hogy megérthessük, mi is folyik most a tóparton. Ha a kulisszák mögé nézünk, érdekes játszmák képe bontakozik ki…

Tüntetés Tatán az Avalon beruházás ellen
Fotó: Dián Ákos 2020. 07. 11. Tüntetés az Avalon beruházás ellen Tatán

Kezdjük szépen sorban. Az Avalon cégcsoport a Hell energiaital-gyártó vállalkozás (melyben az egyik tulajdonos tatai kötődésű) és Mészáros érdekeltségéhez tartozó vállalatok közös projektje. Miskolctapolcán (ami szintén a Hell tulajdonosokhoz köthető település) már van egy környezetvédelmi minősítéssel ellátott területen épült hotelük. Most pedig a tatai Öreg tó és annak a környezetvédelmi területét akarják beépíteni egy ötcsillagos szálloda-komplexummal, olyan helyen, ahol nincsen autóút, nincsenek közművek és tájkép is páratlan látványt nyújt.

Ennek a hotelnek lenne saját strandja a tóparton (melynek a túloldalán szabadstrand működik), vagyis ez egy privát strand lenne. Vagy nem. Ugyanis a probléma az, hogy a tervekben saját strandok szerepelnek, viszont a sajtótájékoztatón már szabadstrandként beszéltek róla. 

A többi terv is hasonlóan ködös.

A tatai Öreg-tó partjának egyik impozáns épített szépsége a több mint 200 éves Eötvös Gimnázium. A tervrajzok alapján (amelyekről a helyiek is csak mindenféle félhivatalos csatornákon tudtak tájékozódni) ez az épület a tó túlsó partjáról nézve ki lenne takarva. Ezzel szemben a hivatalos kommunikáció szerint ilyesmiről szó sincs, a hotel nem lesz magasabb, mint az Eötvös Gimnázium épülete, és ezt “hivatalos” látványtervekkel is meg akarják erősíteni. 

Ezzel el is érkeztünk az egyik legnagyobb problémához. Nincsen semmi konkrétum, de tényleg semmi, amiben biztosak lehetnénk, és ami a hivatalos kommunikációs csatornákon keresztül jutna el az emberekhez. A helyi lap (24 Óra) már réges rég a KESMA csapatát erősíti, így ők a helyi fideszes polgármester és a Fidesz közeli cégek narratíváját mutatják csak be, a beruházást ellenzők véleményét pedig többek között olyan cikkekkel “semlegesítik”, mint például: “Válaszolt az Avalon Center vezetője a tataiak kérdéseire” (2020. 06. 19.). Fair tájékoztatás híján a helyieknek pletykákkal, félhírekkel, sejtetésekkel kell beérniük, ezért ha a nem hivatalos információk később megerősítést kapnak (mint amilyen az Esterházy lovarda teljes lebontása, majd a hotel részeként működő étterem újraépítése volt), jogosan feltételezik, hogy a többi pletyka is igaz.

Ilyen pletyka többek között az is, hogy jelenleg nincs megoldva a beruházáshoz vezető út sem.

A tervezett építkezést ugyanis az egyik oldalról egy nagyon meredek domb öleli – melyen az Eötvös Gimnázium is található -, a másik oldalról egy környezetvédelmi (Natura 2000) tanúsítvánnyal rendelkező terület, a harmadik oldalról pedig az Esterházy kastély, és egy egyszer egy sávos gyalogút, ahova jelenleg is csak engedéllyel lehet behajtani autóval, szemből meg ugye az Öreg-tó és annak a partja. Ennek ismeretében erősen kérdéses, hogy hová, minek a kárára terveznek majd autóutat. A helyi híresztelések szerint a Natura 2000 tanúsítvánnyal rendelkező, fokozottan védett madarak élő és vonuló helyére építenék azt, viszont erről semmilyen hivatalos tájékoztatás nem érhető el. 

Az Avalon hotel látványterve
Az Avalon hotel látványterve. Forrás: tata.hu

Már ennyiből is látszik, hogy a beruházók egyik legnagyobb fegyvere a részinformációk csepegtetése, amelyekre aztán később – amikor ezek alapján már (jogosan) nagy a helyiek felháborodása -, azt lehet mondani, hogy olyanok tiltakoznak, akik nem is tájékozottak. Ezt igazolják az eddig történtek is. Az Avalon először május 26-án egy zártkörű sajtótájékoztatón mutatta be a látványterveket, amelyeket viszont nem osztották meg a nyilvánossággal, csak bizonyos részleteiben.

Amikor pedig látták, milyen hatalmas ellenállást váltottak ki az emberekből, profi marketing kampányt indítottak, Facebook oldallal, reklámokkal, KEMMA.hu-s és 24 órás pozitív cikkekkel, és látszólag pozitív akciókkal, mint amilyen a tópart környéki szemétszedés volt, amit “Go Avalon” pólós emberek (a helyiek szerint fidealitasos aktivisták) csináltak. Ez teljesen szokatlan, ugyanis a legtöbb ilyen és ehhez hasonló beruházást csak bejelentik, és utána a karhatalomra bízzák a beruházás ellen cselekvők/szervezkedők leverését, és az ellenszenv megtörését. Az Avalon cégcsoport azonban láthatóan jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy meggyőzze a helyieket, hogy az ő érdekük is az Avalon hotel megépítése. Helyi pletykák szerint ez azért van, mert a Hell cégcsoport tulajdonosai között a tatai kötődésű befektető tényleg hisz abban, hogy a városnak ez jó lenne, és rosszul esik neki, hogy a helyiek kifogásolják a beruházást. 

És ha csak a gazdasági szempontokat vesszük előtérbe, látszólag tényleg érdekében állna Tatának az Avalon projekt, hisz mind az építkezés alatt, mind pedig a hotel üzemeltetése során milliárdos összeg folyna be a város önkormányzatához. De vajon valóban így lenne? Tata egyik legnagyobb turisztikai hívószava a  város természetközelisége. Az emberek ezért érkeznek ide, erre épül a Tatai Vadlúd sokadalom vagy a Víz, Zene, Virág fesztivál is, melynek a mindenkori helyére épülne a hotel. Ezek hozzák a turistákat nagy számban, akiknek szállásigényét a jelenleg is létező lehetőségek – mint amilyen a Cseke-tó és Öreg-tó partjához igen közel fekvő Kristály Hotel, vagy a szintén az Öreg-tó partján, csak annak a másik oldalán fekvő kis panziók – ki is tudják elégíteni. Ezekben helyi emberek dolgoznak, akik kötődnek a városhoz és a szállások is beépültek a város életébe. Ami viszont nem mondható el az Avalon-projektről. A tervezett szálloda ugyanis pont ezt a miliőt tenné tönkre. A Víz-zene fesztivált azért, mert annak a mindenkori helyére építkezne, de a Vadlúd Sokadalom sem élne sokáig, hisz a beruházás a madarak pihenő helyétől csupán 150 méterre épülne úgy, hogy nincs ott kiépítve semmilyen közmű, azaz nincs se villany, se víz, se csatornázás, semmi. Valószínűleg nem vagyunk túl borúlátóak, ha azt feltételezzük, hogy a természeti környezet ilyen mértékű felforgatása egészen biztosan elijesztené a madarakat – erre a veszélyre a Greenpeace Magyarország is felhívta a figyelmet. 

? ÁLLJ KI TE IS a tatai Öreg-tó mellett! A helyi lakosok a természetromboló beruházás ellen tiltakoznak, ugyanis…

Közzétette: Greenpeace Magyarország – 2020. július 8., szerda

A tiltakozókat összefogó Stop Avalon lokálpatrióta mozgalom egy részletes 80 oldalas tanulmányt készített, hogy miért is lenne problémás az Avalon, demonstrációt szerveztek július 11-ére, korábban népszavazási kezdeményezéssel is próbálkoztak, de akkor lemondott Tata jegyzője, és a teljes helyi választási bizottság, így nem maradt senki, aki ki írhatta volna a referendumot. Ráadásul mindez a koronavírus által okozott karantén előtt történt, így nem tudtak új jegyzőt és helyi választási bizottságot felállítani. Mindeközben a polgármestereknek adott különleges jogrendet kihasználva Michl József polgármester egy személyben döntött arról, hogy a beruházást kiemelt fejlesztési területként kezeli a város, gyors utat adva az amúgy igen sokáig tartó engedélyeztetési folyamatoknak. Mindemellett a telek beépítettségi besorolását is újra kellene írni, ugyanis az egyik felén 40%, míg a Natura 2000 tanúsítvánnyal rendelkező résznek csupán 2%-a építhető be a jelenleg hatályos helyi jogszabályok szerint. Mindez már csak azért is érdekes, mert egy korábbi 2018-19-es projekt terve szerint az amúgy jelenleg omladozó és elhanyagolt Esterházy Lovarda épületére voltak hasznosítási elképzelések, előadó házzal, étteremmel és kis panzióval, amiket pont azért söpörtek le az asztalról, mert túllépte a 40 és 2 százalékos beépíthetőségi határt, valamit, mert a tatai önkormányzat által műemléki épületnek lett minősítve a Lovarda (lásd: 68. oldal). Akkor arra hivatkoztak, hogy nem lehet az épület történelmi kinézetétől eltérni. Ezzel csak éppen az a gond, hogy a Lovardát a jelenlegi tervek szerint étteremként használnák.

Így adódik a kérdés, teljesen jogosan: mégis miért hagyja a tatai önkormányzat, hogy a saját jogszabályait felrúgva, a helyi és a környékbeli települések lakói (Tatabánya, Környe, Vértesszőlős, Oroszlány, Almásfüzitő) által kedvelt, történelmileg és érzelmileg fontos területet kisajátítsák és a környezetvédelmi szempontoknak fittyet hányva tönkretegyék?

Az egyik az önkormányzat és a cég által gyakran hangoztatott érv az új munkahelyek teremtése, amely ebben a formában igaz, de vajon fennmarad úgy egy hotel, hogy pont a legnagyobb turisztikai vonzerejétől fosztja meg a várost? 

És ha már gazdasági vonalon indulunk el, a hotel Lovarda helyére történő megépítése még úgy sem tűnik logikusnak. Ahogy már említettem, nincs ott se út se közmű, így ezeket mind létre kéne hozni, ami sok pénzbe és környezeti dúlás kerül. A beruházás ellenzői több alternatív helyszínt is javasoltak, mint amilyen a Fényes tanösvény és annak környéke, vagy az amúgy is turistáknak fenntartott túlsó parton található üres telkek, ahol vannak autóutak, és nem környezetvédelmi területek, valamint még közművesítve is vannak. Ám jelenleg a Lovarda és annak területe az Avalon kezében van, így a helyszínt nagyjából már eldöntöttként kezelik, mind a cégnél, mind pedig a város vezetésénél.

A helyiek meggyőzésére irányuló erőfeszítések rögtön értelmet nyernek, ha azt nézzük, hogy a beruházás politikailag milyen helyzetbe hozza a város kormánypárti vezetését. A Stop Avalon Facebook csoportban több Fidesz szimpatizáns is található, helyi fideszes ismerőseim közül is sokan nemtetszésüket fejezték ki, sőt, egyesek egyenesen arról beszéltek, hogy soha többet nem fognak emiatt Michl Józsefre vagy egyáltalán a Fideszre szavazni. Ezt a párton belül is tudják, és feltehetően emiatt kezdtek el megint olyan városi pletykák keringeni, hogy a polgármester borúsan látja a jövőbeli választási esélyeit. Erre utal, hogy most körvonalazódik egy tárgyalási hajlandóság a hotel menedzsmentje és Michl részéről egy alternatív építkezési terület kereséséről, de hogy mennyi igaz ebből, vagy ez is csak egy elterelésre szánt kommunikációs trükk, azt nem tudni. Alternatív építési területet ugyanis nem mutattak be, a cégcsoport pedig csak azt a telket birtokolja, ahova jelenleg építkeznének.

UPDATE:

Tájékoztatjuk Tisztelt Olvasóinkat, hogy honlapunkon, 2020. július hó 14. napján Az Avalon tatai dúlása, avagy mi az, ami a kommunikációs paraván mögött zajlik?” című cikkben a HELL ENERGY Magyarország Kft. vonatkozásában minden valóság alapot nélkülöző módon állítottunk, a jó hírnév megsértésére alkalmas tényeket.
A jó hírnevet sértő kijelentések miatt a millenna.hu teljes szerkesztősége a HELL ENERGY Magyarország Kft. szíves elnézését kéri!