Oszd meg!


Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet földrajz-munkafüzetében a nyolcadikos gyerekeknek egy menekültekről szóló ábrát kell kiszínezniük aszerint, hogy mely állítások alapulnak előítéleteken. Egy értelmes gondolattal szemben áll öt egyértelműen uszító kijelentés. Persze ez az arány is csak a diákok kritikai érzékének erősítését szolgálja, elvégre ennek alapjait következetesen megtanulták a kompetenciaalapú és kritikai gondolkodásra nevelő, világszínvonalú oktatási rendszerben. Azonban ha ez nem sikerült volna, szerencsére megoldókulcs helyett minden nap elég a Fidesz-médiát hallgatni, hogy már a tizenhárom évesek is tudják, hogy a sertéspestis egy migráns által eldobott szendvics miatt terjed (Nagy István agrárminiszter) és hogy nyögte migráns bús hadát Bécsnek büszke vára (Lázár János korábbi miniszterelnökséget vezető miniszter), mely azért így is a világ legélhetőbb városának lett választva tavaly. A munkafüzet szerzőinek vagy fogalmuk sincs a magyarországi közéleti viszonyokról, vagy pedig alig titkolva szinkronizálták művüket a korszellem oktatáspolitikájával.

Arról már valahogy nem sikerült egy földrajz-munkafüzetben feladatot írni, hogy vajon a 2050-re becsült 200 millió klímamenekültnek milyen sorsot szánnak, de talán jobb is. Sőt, minek is riogatni a diákokat, a százoldalas füzetben a környezetvédelmet, klímaváltozást úgy egy az egyben sikerült kihagyni. Azért felteszik a kérdést egy fejezet erejééig, hogy Fogják látni az unokáid?, de aggódni nem kell, mert ez az osztrák határ melletti népi nádkunyhókra vonatkozik. Az előrejelzések szerint a jelenlegi környezetpusztítás hatására a mai gyerekek unokái 2070-ben maximum ételjegyet fognak látni, civilizációt pedig már alig, de minden nem férhet bele a tananyagba. Azért egy grafikont sikerült beilleszteni, melyből azt kell kiolvasni, hogy a szélenergia szerepe 3%-al nőtt 2003 és 2013 között. Arról már nem kérdezik a diákokat, hogy miért tiltotta be 2016-ban a kormány a szélerőműveket, és miért fogja teljesen kivezetni ezt az energiaforrást 2030-ra.

2020-ban nem csak az megbocsájthatatlan, hogy magukat szakembernek nevező szerzők xenofób propagandát írnak tankönyvbe, hanem az is, hogy a környezetvédelmet teljesen kihagyják egy egész évfolyam oktatásából, miközben ennek a korosztálynak számos tagja volt már klímatüntetésen (Soros-janicsárok, tudom: ezt mondta a Fidesz frakció szóvivője, Halász János). Olyan fogalmakat, melyek földrajz-olimpiai készülésem során alapvetőnek számítottak, mint a holisztikus és szintetizáló szemlélet, interdiszciplinaritás, esetleg a mélyökológia már meg se merek említeni, mert lehet soha nem is hallottak ezekről.

A földrajz egy csodálatos tudomány, mely kiválóan tudja fejleszteni az emberek gondolkodását, mivel számos tudományág ismereteit kell a megértéséhez hasznosítani. Azonban millió különálló darabra boncolva csak értelmetlen és unalmas információhalmaz. Persze nem gondolom, hogy a poroszos oktatási rendszernek célja lenne, hogy gondolkodni vagy érdeklődni tanítson. Veszélyesek ám az ilyen dolgok, ha egy olyan párt akar a végtelenségig hatalmon maradni, amelynek két választási ciklusa óta programja sincs.

Békés Gáspár

Földrajz olimpikon

MSc Környezetvédelmi szakpolitika és tudomány

MSc Fenntartható városfejlesztés