Oszd meg!


A francia kormány tétlen az elődei által megkárosított francia-polinéziai gyermekek ügyében.

Az RNZ nevű új-zélandi médium számolt be róla, hogy a francia polinéziai ellenzék írásos kéréssel fordult a kormányhoz, amiben szorgalmazza, hogy tétlenkedés helyett vizsgálják meg végre, hogy az ottani gyermekek fejlődési rendellenességei milyen összefüggésben vannak az 1966 és 1974 között végzett kísérleti atomrobbantásokkal.

Az oldal szerint egy bizonyos Christian Sueur, tahiti gyermekpszichiáter jelentése szerint az általa kezelt 271 gyermekből 69 értelmi fogyatékossága vagy deformitása genetikai mutációk miatt áll fenn. A kormány a jelek szerint igyekszik elsikálni az ügyet: közleményeik szerint ezek a betegségek számos különböző körülményből adódhatnak, a példák között még csak meg sem említik lehetőségként az atomfegyver-teszteket. Sőt az RNZ beszámolója szerint egy francia katonai orvos, Patrice Baert szerint a rendellenességek a halászathoz használt autóakkumulátorokból származó ólom miatt vannak.

A különböző feltételezésekre adott természetes reakció a 21. században az, hogy ha nem tudjuk biztosan, akkor vizsgáljuk meg! Dr. Sueur ezt szorgalmazta, mivel azt gondolta, hogy a 8 éven keresztül végzett atomrobbantások és a ma élő gyerekek genetikai eredetű betegségei között kapcsolat áll fenn. Erre mit kapott? A francia-polinéziai elnök, Edouard Fritch pánikkeltéssel vádolta a gyermekpszichiátert. (Nem tudok franciául és nem vagyok orvos, de a 115 oldalból álló, 276 különböző tudományos cikkel alátámasztott jelentés szerintem túlszárnyalja a pánikkeltés kategóriáját.)

A helyzet viszont az, hogy bár a francia kormány 2010-ig mindig azt nyilatkozta, hogy az atomrobbantások semmilyen kárt nem okoztak az ott élő embereknek, ezzel szemben kimutatták, hogy sokkal gyakoribb a térségben a pajzsmirigyrák és a meddőség. Ha nem így lenne, nem fogadott volna el a kormány törvényt a francia-polinéziai atomrobbantások károsultjainak kompenzációjára.

Ráadásul, 2018-ban a francia kormány és a francia polinéziai elnök felkért egy japán genetikust, Katsumi Furitsut, hogy végezzen kutatást ebben a témában, aki az azt övező viták miatt a felkérésnek nem tett eleget. Az ügy azóta sikkad, hiába szerveztek Tahitin demonstrációt számos alkalommal (pl. 2015-ben és 2019-ben).

Az ember elődei hibáiért nem felelős, de politikusként népe egészségéért igen. Már csak ezért is jó lenne, ha a francia kormány együttműködő magatartást mutatna a kérdésben, a megúszási szándék helyett.

Kép a 2019-es francia polinéziai demonstrációról, melyet az atomkísérletek megkezdésének 53. évfordulójára szerveztek (Fotó: Facebook, RNZ)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük