Jobb- és baloldali csordaszellem – Pellengéren a TASZ

Oszd meg!


Mit csinálsz, mikor valaki kritizálja az egyik legjobb barátodat? Gondolom, attól is függ, ki kritizálja. Ha az illetőt utálom, akkor visszatámadok, szemére vetem mindazokat a dolgokat, amikben viszont ő hibás, még akkor is, ha azoknak egyébként semmi köze az aktuális témához. Ha viszont olyasvalaki kritizálja a legjobb barátodat, akit alapvetően kedvelsz, mit mondasz neki? Mit kellene mondani neki?

Mondanád pl. az alábbit?

„Eddig jófejnek hittelek, de most csalódtam benned. Biztos az a másik hülye beszélte tele a fejedet.”

Vagy inkább ezzel próbálkoznál?

„Hmm… Mire alapozva mondod ezt? Nem értek egyet veled, szerintem ez nem egy probléma a legjobb barátommal kapcsolatban. De megértem, hogy jót akarsz.”

Neadj’ Isten:

„Hmm… Mire alapozva mondod ezt? Lehet, hogy igazad van. Szeretem, de azért szólni fogok neki, hogy erre figyeljen oda a jövőben.”

Inkább az utóbbi kettő tűnik jó ötletnek, nem?

Ha viszont így teszem fel a kérdést:

A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő civil szervezet (TASZ) megkérte Karácsony Gergelyt, hogy ne bojkottálja a HírTV-t, mivel azzal nem nekik árt, hanem a HírTV budapesti nézőinek, akiknek a szolgálatában áll. Mit felelsz?

Mondjuk ezt?

„Nagyot csalódtam bennetek! Úgy látszik, valójában ti is a Fidesz csicskásai vagytok! Bezzeg az nem számít, hogy Németh Szilárd fakenews-nak nevezte az Index-et? Ha ő megteheti, akkor Karácsony Gergely is!”

Vagy inkább ezt?

„Tény, hogy a Fidesz részéről sokkal gyakoribb bizonyos médiumok kizárása. Bár nem hallottam, hogy a TASZ ez ellen is szót emelt volna, mivel ezt a magatartást elítélem, ezért szeretném, ha az én oldalamon állók közül senki nem követné el.”

MEGJEGYZÉS: De-de, a TASZ minden egyes kormányzati arrogancia ellen szót emelt a múltban, és szerintem minden civil szervezet közül ők indították és ők nyerték a legtöbb pert a kormány ellen.

A Fidesz-csicskáknak kikiáltott szervezet tájékoztatása az új Nemzeti Alaptanterv elleni fellépés lehetőségeiről (Forrás: tasz.hu)

Mindenkinek a saját dolga eldönteni, hogy a fentiek közül melyiket választja. Érdemes azonban eltöprengeni, hogy ha én mondjuk gyakran siránkozok azért, mert a Fidesz ellenségképeket kreál, érdemes-e mindenki mögé ellenséget látnom, aki a legkisebb kritikát is meg meri fogalmazni az én oldalam ellen.

Leszögezném továbbá: nem szeretném azt sugalmazni, hogy kettő választás van. Nem csak a Fidesz-féle jobboldal és az ellenzék-féle baloldal van. Nem tartozok senkinek semmivel, nyugodtan kritizálhatok személyeket mindkét oldalról, nyugodtan ismerhetem el személyek tevékenységét mindkét oldalról.

Fel kell tennem magamnak a kérdést: Mi a jobb nekem? Ha elköteleződök egy oldal mellett, és választok hozzá egy ellenségképet? Vagy ha következetesen egyazon mércét alkalmazom mindenkire? Még Karácsony Gergelyre is? Még a legjobb barátomra is? Én leszek a hibás, aki kritizál, vagy inkább az, aki helytelen cselekedeteket hajt végre? Ha én mindenkin egyformán kérem számon a helytelen viselkedést, attól nem leszek csak méghitelesebb?

Egyéni véleményem az utóbbi kérdésre: De.

A kép bal oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, akire ha kritikát mondasz, onnantól Fidesz-csicska vagy (tőle jobbra Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok szerkesztője) (Forrás: pestisracok.hu)

A TASZ-t a Fidesz-féle jobboldal minden adandó alkalommal Soros-ügynöknek nevezi. A történtek miatt pedig mostmár az ellenzéki szavazók is kiátkozták. Nem látják: attól még, hogy a TASZ megkérte Karácsony Gergelyt, hogy ne akadályozza az emberek tájékozódását, igaz marad, hogy ők álltak ki korábban leghatározottabban a cigányok, a nők, egyéb elnyomott kisebbségek jogai mellett. Mindez fekete-fehéren megtalálható a honlapjukon. Tessék megnézni a beszámolóikat, és megszámolni, hogy mondjuk 20 közül hányban taglalják a kormányzattal szemben, és hányban ellenzéki szereplőkkel szemben elért sikereiket. A mérleg erőteljesen az előbbiek felé billen.

De ha nem a TASZ mondaná ugyanezt, hanem mondjuk az M1 riportere, akkor kevésbé lenne igaz? Egy olyan ember, akit utálunk, nem mondhat jogos kritikát a legjobb barátunkról?

Mindig jusson eszünkbe az a kérdés, hogy vajon tényleg fontosabb-e a rombolás, mint az építkezés? Fontosabb-e a másik gyűlölete annál, hogy mi magunk mindig tükörbe tudjunk nézni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük