Hazárdjáték

Oszd meg!


Minden iskolában, ezzel az én iskolámban is elkezdődött a 2020-21-es tanév. A már szimbolikus jelentéssel rendelkező első becsengetést egy hosszas felolvasás előzte meg a koronavírus ellen való küzdelemről, a kézmosás fontosságáról, és egyéb olyan ajánlásokról, amit már álmából felkeltve tud minden diák és tanár. A koronavírus második hullámának menetrendszerű érkezésével ismét felmerült a kérdés, hogy mi lenne a helyes döntés az oktatási intézmények bezárásával kapcsolatban.

Kezdjük tehát az elején. A koronavírus fertőzöttek száma augusztus végétől drasztikus emelkedést mutat, az őszi időjárás megérkezésével és az iskolakezdéssel pedig a láng elérte a gyújtózsinór végét, és robbant a bomba. Csak október 5-én, mikor ezen sorokat írom, 905 igazolt beteget találtak országszerte, amely új rekord.

Eközben a magyar kormány szokásához híven üvölteti a sikerpropagandát arról, hogy az ország mennyire felkészült a koronavírus második hulláma elleni harcra. Az oktatásról pedig legalább annyi diskurzus volt nagy vonalakban hogy légyszives, menjetek már be, majd meglátjuk mi lesz csak menjetek már be, az oktatásban szereplők pedig kapva kaptak a lehetőségen, hiszen a digitális oktatás legalább annyira effektív volt, mintha a nyári szünetben próbáltak volna meg tanítani a tanárok.

A digitális oktatás sikertelenségét véleményem szerint egy, a kormány által készített központi rendszer megalkotásának hiányában kell keresnünk. Mint azt már 2018 óta tudjuk, a magyar kormány nem éppen Steve Jobsokkal és Bill Gatesekkel van ellátva, ezt bizonyítja a lefulladó választási rendszer, a közben megjelent KRÉTA, ami annyira szeszélyesen működik, hogy véleményem szerint frontérzékeny, és a NEPTUN ami még mindig nem jó, de legalább rossz.

Ott volt a lehetőség a Fidesz kezében, hogy márciustól számolva megalkosson egy olyan platformot, ami kiváltja a Discordot, a Google Classroomot és a Redmentát, azonban ehelyett úgy döntöttek, hogy hátradőlnek, és élvezik a csökkenő fertőzésszámot, hiszen úgy sem történhet semmi baj. Azonban közbeszólt egy senki által nem várt tényező, a nyár.

Nem fér a fejembe, hogy azok után, hogy rengeteg infektológus figyelmeztetett a második hullámra, mégis hogyan voltak képesek ilyen szinten eltolni a védekezési stratégiát. Fizikai képtelenség volt elkerülni azt, hogy ilyen laza nyári korlátozásokkal ez történjen. Persze amikor erről figyelmeztették a kormányt példának okáért a közösségi médiában, akkor elrettentés céljából az ORFK tette a dolgát, igyekezett elnyomni a kételkedő hangokat.

Nem volt mit tenni, a narancsos honatyák úgy döntöttek, hogy akkor kezdjük a tanévet úgy, mint ahogy a tavalyit befejeztük, teljes káoszban. Az iskolák kinyitását csakis gazdasági indok vezérelte, nem bír ki a jelenlegi államgazdaság egy olyan munkaerő kiesést, amit a digitális oktatás jelentene, hiszen az iskolák újbóli bezárása esetén a kiskorú vagy éppen tanulási nehézségekkel küzdő gyerekkel a szülőnek otthon kellene maradnia.

Így tehát az oktatási intézmények kinyitottak, (már ahol, egyes egyetemeken rögtön digitális oktatást rendeltek el) az ajánlások megérkeztek. Majd módosultak. Majd újra módosultak. Ez a folyamat egy olyan tendencia, amit annak köszönhetünk, hogy a második hullám kicsit érzékenyebben érinti Magyarországot mint az első. Először arról szóltak a hírek, hogy nem lesz kötelező a maszkviselet, és lehet iskolai rendezvényeket tartani a szabályok betartása mellett. Aztán először a folyosón való maszkviselést tették kötelezővé egy nappal szeptember 1-je előtt, majd a fertőzésszám intenzív növekedése miatt megtiltottak minden olyan iskolai rendezvényt, ahol több osztály keveredik, végezetül pedig teljesen megkeverték az étkezést és kötelezővé tették október 1-től a lázmérést minden oktatási intézményekben, amihez a szükséges eszközöket egy olyan fenntartó fogja biztosítani. ami arról híres. hogy festéket tud adni egy felújításra, festőt pedig már kevésbé.

Továbbá, a mikor zárunk iskolát című násztánc is megkezdődött, azonban Orbán Viktor és népi zenekara mindig más zenét húz. Először arról szóltak a hírek, hogy amint koronavírus gyanús esetet találnak, vagy ne adj isten pozitívat tesztel egy diák, akkor azonnal digitális oktatást kell elrendelni, nincs mese. Miután azonban rájöttek hogy akkor ez nagyjából két hét után újabb országos szintű digitális oktatáshoz vezetne, 180 fokos fordulatot véve már arról szólt a kommunikáció hogy egyedi izolációk várhatók, iskolákat csakis a legvégső esetben zárnak be.

Alapvetően megérthető hogy nehéz döntéseket hozni egy ilyen vadul tomboló pandémia alatt, azonban hogy a választott vezetőink egy lépéssel a vírus mögött kullognak, az nem elfogadható. Véleményem szerint jelenleg egy stratégiát kellene követni, akkor vagy játszunk a nyájimmunitásra (Amiről tudjuk hogy nem működik, lásd:Svédország), vagy ismét zárjuk be az iskolákat országos szinten.