Oszd meg!


Bernie Sanders eddig minden államban nyert, ha nem is delegáltak tekintetében, de szavazat számban (popular vote) mindenképpen. Most a felmérések szerint Dél-Karolina lesz az első olyan állam, amit elbukhat, de adódik a kérdés, hogy ez meg fogja-e törni a demokratikus szocialista eddigi lendületes kampányát, és milyen hatással lesz ez a pár nappal utána tartott “szuper kedden”?

Bernie Sanders és kampánycsapata eddig minden akadályt el tudott hárítani, ami nehézséget okozott volna. A kampány elején szívrohamot kapott, és úgy is tűnt, hogy a kampánya ezzel befellegzett, de végül ebből vissza tudott térni. Továbbra is ugyanúgy tud kampányolni, annak ellenére, hogy a média (finoman fogalmazva) nem igazán kedveli, és még a szuper gazdagok pénzét sem fogadja el a kampányához. Ezt csak tovább fokozza, hogy eddig csak a centrista Pete Buttigieg-nak sikerült megszorongatnia, de neki is csak Iowában, ahol többnyire fehér konzervatívok élnek. Érdekes itt kiemelni, hogy ez az a bizonyos állam, ahol mindig szoros verseny alakul ki a Demokraták és a Republikánusok között. 

Mindennek ellenére Dél-Karolina az első olyan állam, ahol nem Bernie győzelme, hanem Obama volt alelnökének Joe Bidennek a győzelme várható. Ő volt a favorit az előválasztási folyamatok kezdete előtt, a hagyományos pártelit meg megtett mindent, hogy őt hozzák ki győztesnek. Az összes közvélemény kutató nagyjából 31%-ra Bident és 20%-kkal másodiknak Berniet méri. Viszont, azt is mérik, hogy 10% bizonytalan szavazó is van, akik az utolsó napokban döntik el kire is fognak szavazni. Ez tudott már meglepetéseket okozni Iowában és New Hampshire-ben is, így akár át is alakulhat az utolsó napokra a politikai paletta. 

Mindez már csak azért is lehetséges, mert a választásokat megelőző TV vitán Bident és Sanderst hozták ki a közvélemény kutatások győztesnek, csupán egy kis előnnyel Bernie Sanders-t első helyen. 

A verseny innentől válik kifejezetten izgalmassá, hiszen ahogy élesedik, egy, a vártnál gyengébb szereplés esetén már komoly következménye van, a jövő héten tartandó szuper kedden. Ezen az eseményen a delegáltak ⅓-ának a sorsa fog eldőlni, és a választók egy jelentős része az utolsó napokban dönti csak el, hogy kire fog szavazni. Ezért is fontos, hogy ki hogyan fog szerepelni most szombaton és, hogy a média hogyan kommunikálja le az eredményeket, ugyanis annak is nagy a jelentősége, hogy egy erősebb vagy gyengébb szereplést hogyan próbálnak majd a politikai talk-howkban megmagyarázni.